Zgodovina slovenskega badmintona se je pisala v Franciji

Med 7. in 16. aprilom je v francoskem Mulhousu potekalo Evropsko mladinsko prvenstvo, kjer smo prvič v samostojni Sloveniji osvojili medaljo na turnirju takega nivoja. Le-to pa je prinesel naš član Miha Ivanič v mešanih dvojicah skupaj z Niko Arih (Mirna). Poleg njiju so slovenske barve v Franciji zastopali še Petra Polanc, Miha Ivančič in Rok Jerčinovič.

Prvenstvo se je pričelo z ekipnim delom, kjer so v prvem dnevu na žalost izgubili tesen dvoboj s Poljaki z 1:4, bili drugi dan boljši od Latvijcev in Avstrijcev s 5:0, v odločilni tekmi proti Nemcem pa so odlično začeli, povedli z 2:0, a na koncu niso uspeli priigrati še ene točke in izgubili z 2:3. To je pomenilo končno 9. mesto v ekipni konkurenci.

V posamičnem delu je že omenjeno najboljši rezultat dosegel Ivanič v mešanih dvojicah, kjer je ubranil položaj tretjih nosilcev. Žal nista upravičila pozicije nosilcev Petra in Miha Ivančič, saj sta že v prvi tekmi naletela na razpoložena Škota Dunn/O’Donnell, ki sta na koncu tekmovanja stala na stopnički višje kot Ivanič in Arihova.

Želja Ivaniča je bila medalja med posamezniki, vendar je na koncu osvojil 9. mesto, boljši od njega je bil Anglež Jones, ki je končal tekmovanje v polfinalu. 9. mesto si je priigral tudi Rok, boljši od njega je bil Čeh Louda. Med posameznicami si je naša Petra priigrala 17. mesto, po treh setih je bila od nje boljša Finka Krzywacki.

Med dvojicami sta se na 17. mesto uvrstila Jerčinovič in Ivančič, v dveh setih sta izgubila proti drugopostavljenima Poljakoma Cybulskemu in Smilowskemu. Z enakim rezultatom sta končali tekmovanje tudi Petra in Nika v ženskih dvojicah, premoč sta priznali Turkinjama.

Marsikdo od tekmovalcev je od prvenstva pričakoval boljše rezultate, ampak tu se pokaže čar teh prvenstev, kjer morda najboljši igralci niso postavljeni kot nosilci in tako presenetijo tiste višjepostavljene. Vendar pa je medalja, ki sta jo prinesla domov Miha in Nika za Slovenijo ogromnega pomena, saj je to prva medalja po 46 letih za slovenski badminton in prva v zgodovini samostojne Slovenije. Upamo, da bomo na naslednjo čakali precej manj časa in si bo kdo od mlajših tekmovalcev vzel rezultat Mihe in Nike za spodbudo, da kdaj ponovi ali celo izboljša ta rezultat.

Slike iz sprejema si lahko pogledate tule: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1324129687669255.1073741854.282382318510669&type=1&l=0cd7aacfdb

Rezultati Evropskega prvenstva: http://www.tournamentsoftware.com/sport/tournament.aspx?id=344AF2B2-325E-4748-BE2F-93A5F7854328